Stichting Pigasos
  Zorba de Greek: "Dance? Did you say... DANCE?!  Come on my boy, Together! Lets go!"

DANSDOCENTEN

Griekenland, officieel de Helleense Republiek (Grieks: Ελληνική Δημοκρατία), is een bergachtig land in het zuidoosten van Europa dat grenst aan Albanië, Noord-Macedonië, Bulgarije en Turkije. Het bestaat uit vast land met daaraan een schiereiland, de Peloponnesos. Bij Griekenland horen ook nog zo'n 1500 eilanden en daarvan zijn er 160 bewoond. De grote verschillen in landschap (bergen, kuststreken en eilanden) en verschil in bestaan (veeteelt, handel en scheepvaart) hebben gezorgd voor grote verschillen tussen de streken, de kleding, de muziekinstrumenten en de dansen. Het grootste verschil bestaat tussen het vaste land en de eilanden. 

Dansdocenten komen meestal uit een bepaalde streek of dorp en zijn vaak gespecialiseerd in de dansen van die regio. Een korte beschrijving van de dansdocenten waarmee wij werken vindt u hieronder.

Dansdocent Panagiota Spadidea


Hallo, mijn naam is Panagiota Spantidea, ik ben immunoloog (onderzoeker) en 7 jaar geleden naar Nederland verhuisd. Ik kom uit Kalamata in Griekenland en ben hierheen verhuisd vanwege mijn werk. Ik heb veel (niet alleen) dingen achtergelaten, maar één waarde die ik altijd bij me heb is de liefde voor mijn land en zijn tradities, en vooral de Griekse traditionele dansen.
Ik begon te dansen toen ik 5 jaar oud was, in de groep van de jongste leden van Lykeio Ellinidon Kalamatas en ik vond het geweldig. Ik was tot mijn 18e lid van deze groep en diep van binnen voelt het dat ik dat nog steeds ben. Toen ik 18 werd, verhuisde ik voor mijn studie naar Patra en werd ik lid van de gevorderde groep van Lykeio Ellinidon Patras en 10 jaar daarna werd ik ook (parallel) lid van de groep van Syllogo Kyrion Pylou. Een leven vol dansen, ervaringen, mensen en lessen op alle niveaus.
De belangrijkste les die ik van jongs af aan heb meegekregen voor de Griekse dansgroepen is dat we allemaal deel uitmaken van een groep (een team) of zoals we in het Grieks zeggen 'omada'. En daarom moeten we elkaar respecteren en steunen, dat we hard moeten werken als we de beste willen zijn. En ook al ben je (als individu) de beste, als je je groep en de andere dansers niet steunt, zullen de resultaten niet goed zijn. We moeten hard proberen, veel oefenen en nooit opgeven.
Traditionele Griekse dansen gaan verder dan simpele fysieke oefeningen, ze hebben te maken met passie, liefde, begrip, rijping, ondersteuning, zelfbeheersing, zelfrespect en minder ego. Je kunt niet als individu werken als je deel uitmaakt van een groep. Dus als iemand geen erg goede danser is, moet je helpen, laten zien, lesgeven. En dit is wat ik al jaren doe. Deel uitmaken van een dansgroep is heel dichtbij als een gezin.
Tot voor kort had ik niet de luxe van tijd en was het een bewuste keuze om tot voor kort niet volledig groepsles te geven. Maar ik was altijd actief en loyaal als lid van de geavanceerde groepen en de commissies.
In Nederland nam ik actief deel aan Kaneloriza Rottterdam en ik heb het geluk zeer getalenteerde mensen te ontmoeten in het hele land en in de omgeving.
Nu ben ik erg blij om deel uit te maken van Pigasos en ik hoop dat ik mensen kan inspireren door mijn passie voor de Griekse dansen. Werken om hoop werkelijkheid te maken!
Met vriendelijke groeten,
Panagiota Spantidea
Senior wetenschapper in immuno-oncologie


Dansdocent Efthimia Smixioti


Een meisje uit een dorp in West-Macedonië (in Griekenland), dat voor haar master aan de UvA naar Nederland kwam. Ze begon met dansen toen ze zes was en is sindsdien nooit meer gestopt. Tijdens haar puberteit bracht ze de meeste van haar zomers door op de paniyiria (Griekse festivals) van dorpen in de regio Florina, waar ze optrad met de dansgroep van haar dorp.
Haar favoriete dansen zijn de Thracische dansen, maar dankzij haar leraren Leonida Stoyianni en Yianni Konstantinou leerde en hield ze van dansen uit heel Griekenland. Vanaf maart 2023 start Efthimia als docent bij Pigasos Utrecht, waar haar doel is haar liefde voor de dans te delen met anderen.
Altijd nieuwsgierig naar folk, is ze momenteel een grote liefhebber van balfolk.


Dansdocent Christos Pastras

Christos Pastras dansdocent Griekse dans


Geboren en getogen in Athene, Griekenland, met familieoorsprong uit Stiri, Viotia, in de buurt van de regio Delphi. Tot mijn 25e heb ik in Griekenland gewoond met een tussenjaar in Finland.
Mijn eerste danslessen begonnen onder andere op 8-jarige leeftijd en op mijn basisschool. Als dansstudent heb ik deelgenomen aan verschillende danseminars, groepen en shows in heel Griekenland die werden georganiseerd door de beste dansleraren op dat gebied. De herinnering die ik altijd bij me zal dragen is mijn dansdeelname aan de slotceremonie van de Olympische Spelen van 2004 in Athene. Als dansleraar heb ik al 10 jaar de kans om mijn kennis over te dragen aan tal van studenten, in seminars en dansgroepen, in alle drie de landen waar ik heb gewoond. Mijn belangrijkste inspiratie komt van drie personen, mijn leraar Giorgos Velissaropoulos, mijn vader Thanasis Pastras en mijn grootvader Christos Pastras. Ze leerden me hoe ik mijn gedachten en gevoelens moest “dansen”…Home  |  Danscursus  |  Dansdocenten  |  Doelstelling & Filosofie  |  Geschiedenis  |  Fotoarchief |  Contact & Inschrijven