KRETA 'Sartza'
     

Het Griekse eiland Kreta ligt in de Middellandse Zee en is het meest zuidelijke puntje van Europa.
Het eiland heeft een mild klimaat met zachte winters en warme zomers.

De klederdracht op de foto is afkomstig van de regio van Anojia, het Mylopotama district. Dit ligt in het zuid-oosten van het eiland.

Zoals bij de meeste Griekse damesklederdrachten het geval is, bestaat de basis uit een witte (vraka) katoenen pofbroek en een lang wit hemd (poukamiso) met lange wijde mouwen.

Over het witte hemd worden twee schorten gedragen, een wit schort aan de voorkant en een rood schort aan de achterkant. De patronen van het gebied en dorp zijn geweven in de witte schort. Aan de achterkant wordt om de taille de 'Sartza' gedragen, dit is eigenlijk geen schort maar een halve rode geplisseerde rok, die het kostuum zijn naam geeft. Om de taille wordt een rode tailleband gedragen.
Het korte jasje (kontogouni) is gemaakt van donker gekleurde fluweel of vilt en wordt versierd met gouden borduursel.

Het haar wordt gevlochten in twee vlechten. Rondom het haar wordt een transparante rode hoofddoek (skoufoma) gele franje gebonden.

Een teken van verloofd of getrouwd zijn is de 'vassaliki' een mes met zilver gedecoreerde schede wordt gestoken in de rode tailleband die strak ronde de taille wordt gedragen. Een kruis en kettingen met munten worden rond de nek gehangen.

 

 

 


Copyright © Stichting Pigasos
All rights reserved