DODEKANEN, Nysiros
     

Patmos, Leros, Kalymnos, Kos, Astypalea, Nisyros, Tilos, Symi, Chalki, Rodos, Karpatos en Kasos, dit zijn de 12 eilanden die samen de Dodekanen (gr. Dodekanisa) vormen.

Pigasos is in het bezit van het vrouwenkostuum waarvoor het kostuum van het eiland Nisyros als voorbeeld heeft gediend. Het is niet bekend of Pigasos de kostuums zelf heeft gemaakt of heeft aangeschaft (jaren 70, exacte datum is ook niet bekend). Door Pigasosdansers wordt dit het 'witte kostuum' genoemd. In dit kostuum danste Pigasos altijd zijn eilandendansen voordat het Kretakostuum werd gemaakt (1980).

De vrouwendracht van het eiland Nysiros is met name door zijn klassieke lijn een van de meest schilderachtigste kostuums van de Dodekanen. Op elk feest, huwelijk en nationale feestdag wordt de dracht door alle meisjes en vrouwen van het eiland gedragen.
De basis wordt gevormd door de poukamiso het lange witte hemd met de wijd geborduurde mouwen. Het lange hemd is aan de onderkant rondom geborduurd in kruissteek in een speciaal patroon dat 'to fengaroto' (sikkelvormig) wordt genoemd. De jurk gemaakt van rode zijde wordt 'kamouxhas' genoemd. Op de borst dragen zij een borstlap 'stythopano', die met gouddraad in een speciaal patroon wordt geborduurd. Op het hoofd wordt een mutsje 'skoufia' gedragen waarop de gele hoofddoek 'skepi' wordt gelegd die wordt vastgespeld met 2 spelden. Het geheel wordt afgemaakt met een speciale ketting rond de hals 'o laimos' en 3 rijen gouden munten op de borst en de oorbellen 'i werges'. Onder het kostuum worden witte kousen en rode leren schoentjes gedragen.

 

 


Copyright © Stichting Pigasos
All rights reserved