THRACIE, Metaxa
     

Thracië, Mataxa

Het dorp Metaxa ligt in Evros en de provincie Thracië in Noord-Oost Griekenland. Het heeft een landklimaat met hete zomers en strenge winters.
Deze klederdracht te zien op de foto wordt gedragen in het dorp Metaxa en de omliggende dorpen. Het is een typisch kostuum van het vaste land. Op enkele onderdelen na, zoals de sieraden, maken de vrouwen de gehele dracht zelf. Van katoen van het eigen land en de wol van de eigen dieren, weven zij de stoffen of breien zij de meeste onderdelen van dit kostuum.

Het handgeweven onderhemd met lange mouwen (poukámiso) wordt geweven van katoen of wol of een mix hiervan, en wordt alleen langs de zoom gedecoreerd met borduursel en afgezet met wit gehaakt kant.

Kenmerkend voor dit bekende kostuum de Thracische mouwloze rechte jurk (tsoúkna) met een rijk geborduurde borstpartij en twee openingen (korfoulíthres) voor het geven van de borstvoeding.
De jurk wordt rondom afgezet met een rood, oranje, paars of geel koord. Om de taille komt een tailleband, waarbij er geen plooien aan de achterkant van de jurk mogen ontstaan.

Over de bijbehorende schort bestaan verschillende meningen. Zo beweren sommigen dat de schort alleen van veelkleurig geweven wollen stof moet zijn en anderen zeggen dat de schort ook van fluweel of van glanzende zijde gedecoreerd met kant, borduursel pailletten en kralen en rondom afgezet met kant, kan zijn.

De vrouwen maken zelf vele kleine andere ornamenten, zoals het kleurige halsbandje (jiordani) gemaakt van kleine kraaltjes. De vrouwen die het geld ervoor hebben, dragen kettingen met gouden munten en om de taille de dure bronzen riem. De hele riem is rondom van brons en heeft een grote bronzen gesp, die bewerkt is met emaille.

Het haar wordt gekamd en gevlochten in twee vlechten, eventueel verlengd met kunsthaar. Het kostuum wordt gecompleteerd met de hoofddracht (bourboúla). Om het haar wordt een katoenen doek gebonden en hierover wordt een wollen veelkleurige doek gelegd, die wordt vastgezet met spelden met kralen en versierd met bloemen. Aan de voeten draagt men wollen slippers (terlíkia) of zwarte schoenen.

 

 Copyright © Stichting Pigasos
All rights reserved