Ionische eilanden, Corfoe
     

Bruidskostuum dorpen Levkimmi en
Gastourio op het eiland Corfoe

 

Pigasos is in het bezit van het bruidskostuum van de dorpen Levkimmi en Gastourio op het eiland Korfoe. Kerkira is de Griekse benaming voor het eiland. Het is een kleurrijk kostuum gemaakt van dure oosterse stoffen, zoals de meeste kostuums van de eilanden. De handerlaren en zeevaarders van de eilanden namen deze stoffen mee van reizen naar het oosten.

De onderkleding bestaat uit een wit hemd en de Roketo een witte veel geplooide katoenen petticoat. Hierover komt de Velesi of Ambito een chique rok van dure stof, van tafetta.
De buste wordt bedekt door de Boustina een wit frontje, gebreid of van kant, waarop de gouden ornamenten worden gespeld.

Om de taille komt de Chrysozoni of Chrysokimero een trouwriem waaraan linten/banden worden gehangen in vele kleuren. De trouwriem wordt gedeeltelijk bedekt door de Tzipouni, een kleine mouwloze bolero, dat het hele witte frontje laat zien.
Het witte frontje en de trouwriem worden vastgemaakt met Fioumbes, dit zijn de (valse) grote gouden knopen. De Pesseli of Kremezo het fluwelen jakje met lange mouwen is helemaal borduurd met gouddraad.

De Velenia is de bruidsschort en wordt gedecoreerd met versiersels zoals strikjes en sterretjes. De schort ziet men in 2 vormen: gemaakt van fijne zijde in een donkere tint; of van witte tule.

De hoofdtooi wordt Giadema of Stolo genoemd en wordt voor het eerst gedragen door een meisje op haar bruiloft en daarna voor de rest van haar leven. Het haar wordt rond 4 lange haarstukken, de Kokori of Mezoulia gedraaid en daarna omwonden met rood lint de Staftades. Bloemen, kleine spiegeltjes, metalen spiralen, veren en een sluier zijn allemaal gepind op het kapsel. De sluier wordt over het hoofd geworpen (na de bruiloft) tijdens de bruidsdans".

 

 

 


Copyright © Stichting Pigasos
All rights reserved